Válogatás az elmúlt napok újdonságaiból


KOVÁCS MARGIT: MÚZEUMI SÉTA


Kovács Margit, a kerámia legismertebb magyar művésze szerencsés csillagzat alatt született. A siker gyorsan - már a pálya elején - mellé szegődött, és elkísérte 1977-ben bekövetkezett haláláig. Rendszerek jöttek-mentek, nimbusza azonban folyamatosan emelkedett. Már életében megkapott minden rangos elismerést: különféle kitüntetéseket, sőt önálló múzeumot is Szentendrén. Legfőképpen pedig a közönség megbecsülését.

ARTHUR C. CLARKE: A VÁROS ÉS A CSILLAGOK


A történelem tele van nagyszerű városokkal, de Diasparhoz egy sem fogható. Évmilliók óta zárkózik védelmező kupolája mögé, hogy elszigetelje magát a széthulló külvilág veszélyeitől. Valamikor olyan hatalommal rendelkezett, ami előtt még a csillagok is meghódoltak, de aztán – a legendák szerint – a bolygón kívülről érkező támadók visszaűzték az emberiség utolsó maradékát a város biztonságot nyújtó falai közé. Diaspar lakói örök életűek, de a halhatatlanságért nagy árat fizettek: sosem hagyhatják el tökéletesen szervezett, minden kényelemmel ellátott otthonukat. Ebbe a változatlanságba dermedt világba születik bele Alvin, a Kiválasztott, aki merőben más vágyakkal rendelkezik, mint a többi ember. Ő meg akarja tudni, mi van a város falain kívül. Mivel erre senkitől, még a Központi Komputertől sem kap választ, maga indul el rejtett föld alatti folyosókon, hogy utánajárjon a legendáknak, és megfejtse Diaspar elzárkózásának igazi titkát. A Clarke legjobb műveit csokorba gyűjtő sorozatunk második darabja örök érvényű, filozofikus mese az SF hőskorából, tele hihetetlen kalandokkal és technikai csodákkal. Az új kiadást mintegy keretbe foglalja a szerző magyarul először olvasható előszava, valamint a neves ausztrál írónak, Damien Brodericknek külön a mi kötetünk számára készített utószava. „Clarke legtökéletesebb műve.” – The Encyclopedia of Science Fiction

JOHN GRISHAM: A FELLEBBEZÉS


Ki lesz az a kilenc ember? Hogy fog szavazni? Mielőtt minden eldől, be lehet-e ültetni közéjük valakit, aki a cég érdekeit képviselhetné? Carl Trudeau, a Krane Chemical tulajdonosa, a Wall Street egyik legnagyobb cápája, nem bízik sem a véletlenben, sem az esküdtszék jóindulatában. Kapóra jönnek a közeledő bíróválasztások, s elhatározza, hogy megér néhány milliót, ha saját embert juttat a bírói testületbe. Kapcsolatai és politikai befolyása révén egy fiatal, minden gyanún felül álló ügyvéd személyében meg is találja a megfelelő jelöltet, aki bekerül a testületbe anélkül, hogy sejtené, miféle játék eszközévé válik. Így lesz belőle a multimilliomos saját, „pártatlan” bírája. A fellebbezés, Grisham hosszabb szünet után írt legújabb regénye nem csak az írótól megszokott izgalmas jogi krimi, hanem lebilincselő és elgondolkodtató történet a pénz, a politika és az igazságszolgáltatás félelmetes összefonódásáról.

CSINGIZ AJTMATOV: AZ ÉVSZÁZADNÁL HOSSZABB EZ A NAP


A végtelen kazah sztyeppét kettészelő vasútvonal egyik isten háta mögötti kitérőállomásán élő Förgeteges Edigej idős barátja, Kazangap haláláról értesül. S a halott akaratához híven, hogy népének hagyományai szerint temessék el, úgy dönt, a távoli Ana-Bejitben, a najmánok ősi temetőjében fogják elhantolni Kazangap földi maradványait. Mert az emberek, mondja Edigej, "isten tudja, miért, mégsem kaparják el a szeretteiket akárhol". Egy kis csapat élén s tevéje, a gyönyörű, fekete szőrű Karanar hátán elindul hát a temető felé, s közben fölidézi emlékeit: egy hosszú élet küszködéseit és örömeit. Egyszer csak útjukat a rakétakilövő-állomást övező drótkerítés keresztezi, s hiába könyörögnek az őröknek, Edigej az ősi temető helyett a kerítés tövében kénytelen eltemetni barátját. S közben a drótkerítés mögött szigorúan titkos művelet folyik: támadó fegyverekkel felszerelt objektumokat lőnek fel a világűrbe, hogy elszigeteljék a Földet attól az idegen civilizációtól, mellyel a közös szovjet-amerikai űrállomás legénysége korábban fölvette a kapcsolatot. A földinél összehasonlíthatatlanul - s így érthetetlenül - fejlettebb ez a civilizáció: lakói szabályozni tudják az éghajlatot, s nem ismerik az államot, a fegyvereket és a háborút. Ám a nagyhatalmak úgy döntöttek: mindenképpen meg kell akadályozni a földi űrhajósok visszatérését s egyúttal a távoli bolygó lakóinak közeledését is.

Greenspan, Alan: A zűrzavar kora


"Ez a könyv egyfajta detektívregény. Ha addig még nem lettem volna biztos benne, szeptember 11-ével meggyőződhettem róla, hogy a világ megváltozott: a globális kapitalista gazdaság idejét éljük, amely jóval rugalmasabb, ellenállóbb, nyitottabb, alkalmasabb az önkorrekcióra és gyorsabban változik, mint akár negyedévszázaddal korábban. Ez az új világ rendkívül sok új lehetőség tartogat számunkra, éppúgy, mint ahogy számtalan új feladatot is. A zűrzavar korának leírásával kísérletet teszek arra, hogy magam is megértsem ennek az új világnak a természetét: miképp jutottunk el idáig, mi jellemző mai életünkre, és mi jót, mi rosszat fedezhetünk fel a láthatáron. Ahol lehetséges, ott saját tapasztalataim összefüggésében fejtem ki véleményem - így diktálja a történelmi feljegyzések iránti felelősségtudatom, és az a vágyam, hogy olvasóim megértsék, hogyan jutottam el idáig." (A szerző)

A VILÁG ORSZÁGAI (3.KIADÁS) / FÖLDRÉSZENKÉNT, TÁJANKÉNT


A Világ országait bemutató kötet második, javított és bővített kiadását veheti a kezébe a Tisztelt Olvasó. Korunk felgyorsult világgazdasági és geopolitikai folyamatai elengedhetetlenné teszik, hogy négy év után - egy újabb olimpiai esztendőben - naprakész ismeretekhez jussunk Földünk országairól. A kötet terjedelme a korábbihoz képest tovább bővült. Az államok zászlói mellett a címerek is láthatók, sőt a függő területek (külbirtokok, autonóm országrészek) zászlói és címerei is szerepelnek a könyvben. Az egyes országok és területek nemzetközi betűjelzéseit (olimpiai, internetes, gépkocsi) is feltünteti. A szemléletes térképek mellett színes fényképek teszik látványosabbá a kiadványt. Az egyes országokat és a különböző függő területeket földrészenként és azokon belül régiónként tárgyalva mutatja be. A kötet végén névmutató segíti az országok és külbirtokok megtalálását.

ROBERT CAPUTO: FOTÓISKOLA / TÁJFOTÓZÁS FRISS SZEMMEL


Friss szemmel, tehát más megközelítésben - a NATIONAL GEOGRAPHIC magazin hallatlanul népszerű Fotóiskola-sorozatának új kötetében sokat próbált, sokat tapasztalt fotográfusok taglalják új szempontok szerint a tájfotózás elméleti és gyakorlati mozzanatait. Mindennek tetejébe a National Geographic Society archívumának eddig soha nem publikált képeiből okulhatunk.

MARIE CLAIRE: BALKONOK ÉS TERASZOK / 100 KÖNNYEN KEZELHETŐ NÖVÉNY 4 ÉVSZAKRA


Többé ne veszítse el bátorságát, amikor azzal a kérdéssel kerül szembe, mit ültessen a teraszra vagy a balkonra! Minden évszakhoz, éghajlathoz és környezethez tlálhat megfelelő növényeket, amelyekből elegáns kompozíciókat alkothat. Böngéssze át útmutatónkat, és válogasson kedve szerint!